News2.0

Op “de Nieuwe Reporter” legt Jaap Stronks uit in een screencast met welke web-tools je nieuws kan personaliseren. Voordelen van journalistenloos nieuws lijkt de ultieme vorm van zelfregulering te zijn. Een van de voornaamste nadelen wordt mooi beschreven in het artikel van Henk Blanken over De kunst van het afdwalen (over serendipity en search). Hij stelt verder zonder waardeoordeel dat als je nieuws supergepersonaliseerd naar je toe laat komen, je nooit meer verrast wordt. De taak van de journalisten zou daar vooral in kunnen liggen.

In het programma “de Toekomst” van de VPRO -op 8 mei uitgezonden- over “Het Laatste Nieuws.”, nu nog op http://www.uitzendinggemist.nl/ terug te vinden (hier), wordt ook hetzelfde beeld geschetst. Een aanrader om naar te kijken.

De waarheid zal wel weer in het midden liggen, en de strijdt zal vast wel weer gewonnen worden door degene die kansen omarmen in plaats van degene die blijft ageren.

n

ews2.0 betekent zoveel als de principes van web2.0 toegepast op de journalistiek. Het is een beweging die nieuws democratisch, doorzoekbaar, reageerbaar en weegbaar maakt, maar dan niet door de mening van een journalistieke elite, maar door een zichzelf regulerende community en technologie. Enkele nieuwe vormen van journalistiek in nederland zijn bijvoorbeeld http://www.denieuwereporter.nl/ en http://www.sargasso.nl/.

Posted in Artikelen